Sommelier

Fascinacija vinima

Ivan Šneler započeo je svoju karijeru u hotelu Esplanade prije 35 godina kao konobar. S godinama je sve više pažnje počeo posvećivati vinima. 1993. godine tijekom renovacije restorana Taverna Croatica, hotel je bio u potrazi za sommelierom. U sklopu restorana nalazila se vinoteka sa preko 300 različitih naslova vina iz Hrvatske i gotovo cijeloga svijeta. Bila su tu najbolja i najpoznatija te vrlo skupa vina. Šneler je osobno bio očaran tako velikim izborom vina te vrlo znatiželjan, nije oklijevao, sam se javio voditelju restorana i iznio želju da bi volio raditi kao sommelier. I tako je sve započelo…

Još dok je još bio mladi konobar, zadivila ga je ljupkost pojedinih vina i njihova posebnost u odnosu na druga vina. No, njegov interes za vinima postao je jači i određeniji nakon zanimljive prezentacije o vinima jednog poznatog kalifornijskog vinara koji je tada boravio u hotelu Esplanade. U to vrijeme profesija sommelier bila je gotovo nepoznanica. Nakon školovanja Šneler je tako postao prvi profesionalni sommelier u Hrvatskoj.
Sommelier: zadužen za izradu vinske karte

Kao sommelier, Šneler danas radi na području nabave vina, skladištenja, rotacije u vinskom podrumu, kušanja vina te pružanja stručnih savjeta gostima. Odgovoran je za razvoj vinske karte i za posluživanje vina te usavršavanje osoblja restorana. Kontinuirano radi s kulinarskim timom na sljubljivanju vina i hrane, kako bi se gostima ponudila vina koja će najbolje odgovarati uz svako pojedino jelo.

Kada gosti putuju oko svijeta žele posjetiti i doživjeti nove kulture i običaje, ali i kušati neke tradicionalne specijalitete u kombinaciji s domaćim vinima. Tako Ivan Šneler obično preporuča odlična bijela vina iz regije u blizini Zagreba, iz Slavonije i Istre te vrhunska crvena vina iz Dalmacije.

Prelistajte:

CHEF

POSLOVNI RUČAK

VINSKA KARTA

Zinfandel's Restaurant Chef Ana GrgicZinfandel's Restaurant A la Carte MenuZinfandel's Restaurant Wine List