ANA GRGIĆ, Executive Chef

Iskusna, iznimno talentirana i šarmantna Ana Grgić već je šest godina glavni chef kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade. Ana je tako 2012. godine postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje i nastavila slijediti tradiciju vrhunske gastronomije, uz specifičan potpis koji daje jelima.

Ambicija, iznimni talent i kreativnost odvele su Anu na adrese najprestižnijih svjetskih restorana s dvije Michelin zvjezdice, gdje je neko vrijeme usavršavala svoje kulinarske vještine kod poznatih chefova, Yvesa Mattagnea, u restoranu Sea Grill u Bruxellesu, te kod Christiana Lohsea u poznatom berlinskom Fisher's Fritzu. Svoje znanje razvijala je i na kulinarskoj akademiji Rezidor Hotel Group. Nakon toga svoje je kulinarsko umijeće usavršavala u radu s brojnim nagrađivanim chefovima koji su gostovali u hotelu poput Xaviera Mathieua i Pascala Tingauda. U suradnji s veleposlanstvom Republike Koreje Ana je imala prilike pripremati korejske specijalitete s predsjednicom Instituta korejske hrane i vodećim chefom Kraljevske kuhinje u Koreji, Sook-JA JOON. Ovo divno iskustvo Ana je iskoristila kako bi u ponudu restorana Le Bistro uvrstila novi korejski jelovnik. 2015. godine restoran Zinfandel's našao se u probranom društvu od 1000 vrhunskih svjetskih restorana koji su istu večer u 150 zemalja na pet kontinenata slavili francusku gastronomiju u sklopu globalnog projekta Good France za koji je Ana kreirala menu. Iste godine Ana je primila poziv od Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u pripremi gala večere pod nazivom Hrvatska na tanjuru, Slovenija u čaši, koja se održala u Predsjedničkim dvorima za svjetske državnike poput američkog potpredsjednika Joea Bidena. Nakon toga Ana je u Predsjedničkim dvorima pripremala gala večere za princa Charlesa, vojvotkinju Camillu i brojne uzvanike te ponovno prilikom posjeta Predsjednika Turske Hrvatskoj.

Ana je tijekom svoje karijere u Esplanadi pripremala jela za brojne državne dužnosnike poput američke državne tajnice Hillary Clinton, talijanskog predsjednika Napolitana, austrijskog predsjednika Fischera te za poznate kraljevske obitelji poput princa Alberta od Monaca, princeze Anne, kralja i kraljice Švedske, japanskog princa i princeze, kraljevske obitelji iz Danske, princa Saudijske Arabije, a na nepreglednoj listi slavnih nalaze se i sportske legende Pep Guardiola, David Beckham i Cristiano Ronaldo te osobe iz svijeta šoubiznisa poput Enriquea Iglesiasa, Shakire, Sade, Stinga, Joséa Carrerasa, Boba Geldofa, Bona Voxa, Robbie Williamsa i drugih.

Ana je od preuzimanja funkcije glavnog chefa kuhinje hotela Esplanade primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. 2015. godine Ana je postala ambasadorica projekta Fish Forward u inicijativi Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, čiji je cilj povećati svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Od 2012. do 2016. godine restorani Zinfandel's i Le Bistro, za koje Ana priprema jelovnike i kreira koncept kuhinje, nagrađivani su certifikatima izvrsnosti od strane najvećeg svjetskog turističkog servisa za ocjenu kvalitete usluga u turizmu Tripadvisora, koji je 2015. dodijelio restoranu Zinfandel's posebno priznanje i uvrstio ga u Hall of Fame. Anin rižoto 2013. uvršten je u prestižni vodič Guida Gallo - među 101 najbolji svjetski rižoto u svijetu. Mlada Ana Grgić pripremom svog rižota oduševila je nepce komisije Riso Gallo te se tako restoran Zinfandel's našao u ovom prestižnom vodiču treći put zaredom. A potvrda da je uistinu najbolji stigla je nedavno prilikom posjete princa Charlesa i vojvotkinje Camille Hrvatskoj, kada je prinčevski par tražio svog osobnog chefa kuhinje da zamoli Anu za recept i pripremu rižota. Ana ne oduševljava samo svojim jelima već i svojom vedrom osobnošću i iskrenošću, pa je tako 2013. godine bila nominirana za Ženu godine prema časopisu Zaposlena, 2014. godine Večernji list nominirao ju je za Osobu godine, a 2016. prestižni časopis StoryBook nominirao je Anu za Veuve Clicquot Business Woman Award.2016. godine produkcija MascerChef Hrvatska i TV kuća Nova TV pozvali su Anu da bude prva žena član žirija u specijalu Celebrity MasterChef. Ana je iz emisije u emisiju pomno pratila svaki kuharski korak osoba iz javnog života. Zadovoljna kako se razvijala tijekom snimanja, zaključila je kako joj je to bilo jedno dragocjeno iskustvo koje će joj pomoći u daljnjem razvoju na poziciji chefa kuhinje Esplanade.

Ana svakodnevno vodi opsežan pogon koji uključuje rad u kuhinji i kreiranje koncepata za nekoliko outleta – za luksuzni restoran Zinfandel's s Oleander terasom, za šarmantni francuski Le Bistro, za Sobno posluživanje, Esplanade bar te za Esplanade catering što podrazumijeva kreiranje inovativne gastronomske ponude za događanja, konferencije i svadbene svečanosti.

Gotovo svakodnevno Ana smišlja nove promotivne menije sa sezonskim namirnicama, personalizira jelovnike za klijente i mladence prema njihovim željama i idejama, a svake sezone pomno kreira à la carte jelovnike, koji su poseban izazov, jer potrebno je zadržati osebujan stil, koristiti domaće i trenutno dostupne svježe namirnice, a onda iz toga stvoriti nešto što će gostima pružiti poseban doživljaj okusa i mirisa.

Anin stil pripreme jela može se okarakterizirati kao kombinacija mediteranskih i kontinentalnih klasičnih jela pripremanih na moderan način uz povremeno poigravanje s molekularnom kuhinjom čime nerijetko stvara neobične kombinacije okusa ugodne za oko i nepce. Ana svakodnevno prati svjetske gastronomske trendove te ih nastoji ukomponirati u svoje kreacije. Veliku pozornost polaže na odabir vrhunskih svježih lokalnih sastojaka, ali i prezentaciji jela na tanjuru, kako bi svako jelo pred gostom predstavljalo jedinstveno umjetničko djelo.
 

À LA CARTE MENU

DOGAĐANJA I VJENČANJA

NAGRADE

Zinfandel's Restaurant A la Carte MenuZinfandel's Restaurant DessertZinfandel's Restaurant Awards